Bespelen velden bij vorst en sneeuw

Bespelen velden bij vorst en sneeuw

Regels voor het bespelen kunstgrasvelden in de Winterperiode:

 
Ten allen tijde geldt dat veiligheid voorop staat. Dus als het bespelen van de velden gevaarlijke situaties op zou kunnen leveren, mag er niet worden gespeeld.
  • Berijpte velden (wit uitgeslagen velden): Wanneer de velden berijpt zijn (veelal in de ochtend), dan is bespelen van de velden verboden. Bespelen van berijpte velden leidt tot breuk van de kunstgrasvezels.
  • Besneeuwde velden: Wanneer de velden zijn ondergesneeuwd is bespeling niet mogelijk. Naar de zijkant van het veld schuiven van sneeuw is niet toegestaan.
  • Bevroren velden: Er kan gespeeld worden op de velden tot -7 graden. Is het kouder, dan is de kans op schade aan de kunstgrasvezel groot: bespelen van het veld is dan ook niet toegestaan.
  • Beijzelde velden: Bespelen van velden die bedekt zijn met ijzel, is niet toegestaan. Dit kan namelijk tot breuk van de kunstgrasvezels leiden.
  • Opdooi velden: Wanneer de dooi intreedt, is betreden van het veld niet toegestaan. Het water van de ontdooide bovenlaag kan nog niet wegzakken in de diepere vorstlaag, waardoor blijvende schade zal optreden aan de vlakheid van het veld. 
    In opdooi situatie geldt een bespelingsverbod totdat de vorst volledig uit de bodem verdwenen is en het veld wordt vrijgegeven door de Afdeling Uitvoering van OCW (beheerder sportvelden gemeente Den Haag).