De Historie van HCY

De Historie van HCY

HC Ypenburg is opgericht op 31 maart 2005. Het begon als een tegenprestatie voor een extra kunstgrasveld bij HDM. De toenmalig voorzitter van HDM, Edwin van der Heide, heeft in 2004 met de gemeente afspraken gemaakt over een subsidie voor een 4e kunstgrasveld bij HDM. De gemeente vroeg HDM als tegenprestatie om te helpen bij het oprichten van een nieuwe hockeyclub in de Bras in Ypenburg. HDM’ers Rob Meijer en Bob Leinweber pakten die klus op. Rob werd ook de eerste voorzitter van onze club. Al snel kwamen Rob en Bob tot de conclusie dat ze de Ypenburgse club zouden oprichten vanuit de wijk en dat HDM hierin een zeer bescheiden rol zou spelen. Later kwam uit de wijk Remco Snoeck het bestuur aanvullen, geheel in de gedachte dat het een club van en voor de wijk moest worden. Met hulp van de KNHB, de gemeente Den Haag en vrijwilligers gingen ze aan de slag. De blauwe verticale strepen van het tenue van HDM werden ingeruild voor oranje en blauwe strepen van HCY!

bij de notaris van Velzen op 31 maart 2005 bij de Oprichting van HCY

Om de vereniging in de wijk te promoten is er geflyerd, bij scholen informatie gegeven en aandacht bij de pers gezocht. Met resultaat, bij de eerste training op 13 april 2005 in de Piet Vink hal waren er 27 kinderen, op 20 april 72 kinderen, op 27 april 61 kinderen. De daarop volgende weken bleef het aantal rond de 50 kinderen. HCY is begonnen bij het kunstgrasveld van de handbalvereniging Hercules, op het Boswijkcomplex. De eerste trainingen waren op het veld. Shirin Slabbers en Rob Meijer waren in de zaal actief samen met Sport First uit Amsterdam, om het tekort aan trainers aan te vullen. En soms met een uitwijk naar de velden van de TU Delft of voor trainingen naar de Piet Vink hal. Het Boswijkcomplex werd op zaterdag 28 januari 2006 officieel door 2 wethouders geopend. Op dat moment was het oudst spelende speler 12 jaar en waren er slechts 12 jeugdteams. De club telde in het seizoen 2005-2006 122 actieve leden, de oudste 13 jaar. Het seizoen 2005-2006 werd met name op het Boswijkveld gespeeld, pas in de zomer van 2006 werd begonnen met de aanleg van de velden op "De Bras” en gestart met de bouw van het clubhuis.

Begin mei 2005 kwam de gemeente met een onthutsende mededeling. De grond waarop de velden moesten worden aangelegd was nog niet voldoende ingeklonken. Het duurde een half jaar voordat met aanleg kon worden begonnen. Lichte paniek bij de gemeente, wat te doen met al die enthousiaste kinderen. Geen paniek bij het jonge bestuur, de oplossing was zaterdag spelen op de velden van de TU-Delft en woensdag blijven trainen in de Piet Vink Hal. De gemeente legde bij de Boswijkhal versneld een kunstgrasveld aan en in oktober 2005 werd dat de tijdelijke thuisbasis van HCY.


Ook het seizoen 2006-2007 startte op het Boswijkveld, pas in oktober 2006 kon op de Bras, ofwel de Overwallaan 150, worden gespeeld. HCY kreeg nu de beschikking over een kunstgras waterveld en twee kunstgras zandvelden en een minispeelveldje. Het clubhuis was nog niet gereed en tijdelijk werd bij de buren onderdak gevonden; het wijkcentrum naast het clubhuis in aanbouw was tot 25 november het clubhuis voor de HCY.

Het ging voorspoedig met HCY, het tweede seizoen 2006-2007 was het aantal leden ruim verdubbeld tot 280 jeugdleden en een groep trimhockeyers. Hoogtepunt was de opening op 25 november 2006 van het clubhuis en de velden door wethouder Sander Dekker. Het was wel iets later dan gehoopt. Johan Wakkie, directeur van de KNHB en aanwezig bij de opening, vond het complex een hoofdklassenclub waardig.

Op dat moment was het waterveld van HCY het meest moderne hockeyterrein in Nederland waar onder meer het Nederlands elftal wel eens oefeninterlands speelde. De club kon nu verder groeien en daarom werd er in het tweede seizoen gewerfd onder senioren.

In 2009 had HCY al 44 teams, waarvan 9 jeugdelftallen, 1 seniorteam en trimhockey. Er waren reeds 503 jeugdleden. Na 5 jaar kent HCY in 2010 700 leden, waarvan 610 jeugdleden.

Op zondag 18 april 2010 vond het eerste Lustrumfeest plaats: een gezellige en zonnige dag met veel hockey activiteiten. Johann Wakkie, voorzitter van de KNHB, sprak tijdens de bijeenkomst zijn waardering uit voor de groei die HCY heeft doorgemaakt. In 2010 hadden we al 720 leden. Er werden ook steeds meer activiteiten georganiseerd.

In 2010 werd door Maarten Schoemaker de allereerste Pannencompetitie opgezet. Als trainer zette hij deze competitie als zomervermaak voor de toenmalige trimmers die van geen ophouden wilden weten zelfs in de zomerstop wilden doortrainen. De competitie die aanvankelijk bedoeld was voor de trimmers van Ypenburg groeide datzelfde jaar al uit tot een regiocompetitie doordat een trimteam van Cartouche aanhaakte. In de jaren daarna groeide de van origine 6 tegen 6 competitie uit tot de leukste 5 tegen 5 competitie uit de regio voor trimmers, dames, heren, veteranen, veterinnen, jeugd boven de 17 jaar en andere liefhebbers voor leden van HCY en voor clubs uit de regio. Aan het eind van iedere avond wordt de wisselbeker, in de vorm van een pan, uitgereikt aan de dagwinnaar. De pannencompetitie. Elk jaar spannend, elk jaar gezellig. Inmiddels een begrip in de regio.

In het seizoen 2011-2012 ging ook iedereen hockeyplaatjes sparen. Bij iedere 10 euro aan boodschappen bij C1000 ontving je een setje van 5 stickers. Een leuke actie om alle bekenden van de club in 1 verzamelalbum te krijgen. Veel oud-HCY-ers hebben wellicht nog zo’n boek in de kast staan. Mei en juni zijn de maanden waarin de meeste toernooien worden gehouden. Ook bij HCY werden verschillende toernooien georganiseerd. Zoals o.a. het landentoernooi, circustoernooi en het beestentoernooi. Steeds meer teams gingen ook naar het buitenland. Zo gingen de meiden van MC1 in 2014 een Pinksterweekend naar het internationale Challenge Verrier toernooi bij Saint Germain in Parijs. Ze waren daar samen met JC3 en eindigden met een zilveren plak.

Op 14 januari 2014 had HCY de mijlpaal van 1000 leden bereikt! Sindsdien is het aantal leden stabiel gebleven, net boven de 1000 leden. HCY ging ook steeds hoger spelen. In 2014 speelde bijvoorbeeld MB1 al in de Topklasse en andere teams zoals de JC1 in de sub-top. Het jaar 2014 stond ook in het teken van de WK Hockey. Het dertiende wereldkampioenschap werd in 2014 van 31 mei tot en met 15 juni in het ADO Kyocera stadion gehouden. Bij HCY betekende dit een jaar vol actie: een flashmob, een clubdag, feesten voor jeugd en senioren, sleepover voor E naar D jeugd en met z’n allen mooie wedstrijden in het stadion kijken. Van 6 tot 9 juni 2014 organiseerden Floris Jan Bovelander en Remco Hartgers ook een internationale High Perfomance coach cursus op HCY. In dat pinksterweekend was een groot aantal buitenlandse en Nederlandse hockeycoaches op onze club.

Op zondag 31 augustus 2014 werd het nieuwe waterveld op veld 1 officieel in gebruik genomen. Deze nieuwe grasmat lag tijdens het WK Hockey in het Kyocera Stadion. Oud-bondscoach Paul van Ass samen met de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh verrichtten de officiële opening.

Tijdens het tweede lustrum werden veel activiteiten georganiseerd. Het begon met een feestdag op 29 maart 2015 met o.a. een stormbaan en een pannencup waarbij de beker werd uitgereikt door wethouder Rabin Baldewsingh. Ook werd op het veld een grote 10 gemaakt van leden: deze wandfoto is nog steeds te zien in het clubhuis. Er waren grote feesten, zoals een discofeest voor de D/E/F jeugd, een Summer White Party met Fajah Lourens, DJ Jean en Rick Romijn en een afsluitend lustrumfeest met een live band. Maar er werd ook volop gehockeyt: leerzame clinics, bijvoorbeeld onder leiding van oud-international Maurits Crucq en meervoudig international Hidde Turkstra. De scheidsrechters kregen in 2016 een Masterclass Hockeyscheidsrechter van Coen van Bunge, de beste Nederlands hockeyscheidsrechter op dat moment.

In 2017 werd de eerste Grote HCY Dag en het eerste Oktoberfest georganiseerd. Ook werd het derde Heren Veteranenteam opgericht, genaamd VetCool. Zaalhockey maakte een sprong voorwaarts, omdat er in dat jaar door 256 leden (van de 301) voor de komst van een blaashal bij HCY werd gestemd. Ook is HCY in dat jaar een rookvrije club geworden.

Dames 1 heeft in deze jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Dit jonge team bestond uit speelsters die allemaal zijn opgeleid binnen HCY. In 2016 promoveerde het team naar de derde klasse en in 2018 naar de 2e klasse. Een knappe prestatie aangezien in 2017 nog gestreden moest worden in de play-outs voor handhaving in de derde klasse. Dames 2 werd in 2018 voor het 2e jaar op rij kampioen en promoveerde daarmee naar de reserve 2e klasse. Het nieuwe Heren 1 team liet zich ook gelden en werd kampioen in de zaal en heeft op het veld tot de laatste zondag mogen ruiken aan promotie. Helaas net gestrand op een mooie 3e plaats. Beide A1-teams hebben het in dat jaar gepresteerd om zich te plaatsen voor de Topklasse, een unieke prestatie voor HCY.

In 2018 deed Heren 1 niet onverdienstelijk mee aan de KNHB SilverCup. In de vierde ronde speelde het team tegen IJssel H1, een tegenstander die 2 klassen hoger speelde. De wedstrijd werd bijgewoond door ruim 500 supporters van beide teams. Er was letterlijk en figuurlijk vuurwerk op het veld. Heren 1 kwam op gelijke hoogte: 2-2. De beslissing moest uiteindelijk komen uit de shoot-outs in het voordeel van IJssel. DJ Nijkie zorgde voor een troostende afterparty.


In 2018 werd door leden een taskforce in het leven geroepen (HCYGo!) om aanbevelingen te doen voor de nieuwe bestuurders: wat was er nodig om HCY nog mooier en meer toekomstbestendig te maken. Dit gaf de vereniging weer nieuw elan en energie en bood ruimte om met hulp van vrijwilligers projecten waar soms al mee was gestart door te zetten, zoals de blaashal, duurzaamheid, gezonde keuken, verbetering van de accommodatie, opleiden van trainers en coaches, meer communicatie en de evaluatie van het hockeytechnisch beleid.

In 2019 werd door onze dames seniorleden het allereerste YpaCamp georganiseerd: 3 dagen lang plezier maken en veel hockeyen voor de F, E en D lijn. In dat jaar promoveerde Heren 1 ook naar de derde klasse en de MA1 naar de subtopklasse. In 2019 wonnen zowel de Dames 1 als de Heren 1 de derde ronde van de SilverCup. De vierde ronde tegen Forescate werd zelfs door de Heren 1 gewonnen met 4-3. Corona maakte helaas een einde aan deze competitie.

Osaka werd in 2019 de nieuwe kledingsponsor van HCY voor 5 jaar. De Blauwe Kaart voor Sportiviteit en Respect en een nieuwe gedragscode werden geïntroduceerd. En Social Media werd steeds belangrijker voor de club: het aantal volgers bleef stijgen.

In 2020 telt HCY 1012 leden, waarvan 780 jonger dan 19 jaar. Het jaar 2020 was in veel opzichten een bijzonder jaar. Door de storm Ciara werd het zaalseizoen verstoord en door de Corona-pandemie kwam er een vroegtijdig einde aan de veldcompetitie. Voor het lustrumjaar werden nieuwe initiatieven ontplooid, zoals een PubQuiz, dit HCY Magazine, en lustrumartikelen, zoals een hockeybal, lustrum bier, thermobeker, bidon, paraplu en Osaka keepershirts voor alle keepers. Ook werd het clubhuis van binnen en van buiten onder handen genomen: de kozijnen werden opnieuw geverfd in nieuwe frisse kleuren, een chillhoek werd gecreëerd, nieuwe meubels gemaakt, camera’s opgehangen etc. Ook op het veld was er vernieuwing, zoal dugouts voor veld 2 en 3. Kleedkamers werden compleet opgepimd door JC1. Ondanks Corona waren er ook nieuwe initatieven: zoals de SeizoensOpeningsdag, een populaire Trimclinic en het aanstellen van een Technisch Coördinator voor meer structuur rondom opleidingen en begeleiding in de club. Meer dan 30 trainers en coaches volgden de KNHB HT1 basisopleiding en 16 trainers de vervolgopleiding HT2. SportsCafé HCY Inside vond zijn intrede, met Michiel vd Struijck, oud-keeper en coach, als inspirerend eerste spreker. JA1 kreeg het bovendien na de voorcompetitie voor elkaar voor het eerst landelijk Super A competitie te mogen spelen. Tenslotte is een start gemaakt met het verduurzamen van de club, door alle verlichting te vervangen door LED.

De zomer van 2021 stond in het teken van de renovatie van de hockeyvelden. In 13 weken is dit project uitgevoerd door hoofdaannemer AH VRIJ Groen Grond en Infra. Ook waren er verschillende onderaannemers betrokken, dit zijn Smits – leading water solutions, Strago Electro, Intergrass B.V., Domo Sports Grass en Hekbouw. Het weer werkte goed mee en ook de aanlevering van de materialen en de kunstgrasmatten is voorspoedig verlopen. Op vrijdag 3 september zijn de nieuwe velden opgeleverd en de Trimmers en Veteranen mochten die als eerste bespelen! Woensdag 8 september zijn de velden sporttechnisch gekeurd door KIWA. HCY beschikt nu officieel over 2 watervelden, een gloed nieuw zandveld en een nieuw oefenveld.

Er zijn regelmatig foto's gemaakt van de veldrenovatie. Je vindt deze terug op team.lisa-is.nl. Ook op de volgende website is de voortgang bijgehouden: hcypenburg.nl/nieuwehockeyvelden

Wil je ook iets te delen uit het verleden van HCY? Stuur dan een berichtje naar [email protected]

Hieronder een overzicht van alle bestuursleden die HCY de afgelopen 15 jaar heeft gehad:


Datum
benoeming

Datum
aftreden


Zittingsperiode
Voorzitter


Rob Meijer 31-03-2005 29-11-2006 1 jaar en 8 maanden
Remco Snoeck 29-11-2006 08-06-2009 2 jaar en 6 maanden
Frank Ooms 08-06-2009 27-09-2013 4 jaar en 3 maanden
Daniëlle van der Hek 27-09-2013 08-10-2014 1 jaar
Saskia Siemensma 08-10-2014 22-09-2016 2 jaar
Jean Olthof 22-09-2016 30-01-2019 2 jaar en 4 maanden
Milco de Frel 30-01-2019 05-10-2021 2 jaar en 8 maanden
Patricia Vermeulen 05-10-2021 20-02-2023 1 jaar en 5 maanden
Jasper Bremer 20-02-2023 ... ...
 

Vice-Voorzitter


Bob Leinweber 31-03-2005 29-11-2006 1 jaar en 8 maanden
Pim van de Velde 29-11-2006 30-09-2007 10 maanden
Lody Hoekstra 01-10-2007 27-09-2011 4 jaar
Ferda Bijker 27-09-2011 23-09-2015 4 jaar
Maureen Finkenflugel 23-09-2015 22-09-2016 1 jaar
Sjoerd Westdijk 22-09-2016 30-01-2019 2 jaar en 4 maanden
Jean Olthof 30-01-2019 08-10-2019 8 maanden
Friso Sybrandy 08-10-2019 07-06-2022 2 jaar en 8 maanden
Jasper Bremer 07-06-2022 20-02-2003 8 maanden
Erwin Verwer 20-02-2023 ... ...

        
Penningmeester


Remco Snoeck 31-03-2005 29-11-2006 1 jaar en 8 maanden
Marius Hovius 29-11-2006 30-09-2007 10 maanden
Roger de Vries 10-12-2007 27-09-2011 3 jaar en 9 maanden
Robbert Luijpen 27-09-2011 23-09-2015 4 jaar
Sjoerd Westdijk 23-09-2015 30-01-2019 3 jaar en 4 maanden
Joyce Oppelaar 30-01-2019 08-06-2020 1 jaar en 4 maanden
Roy de Jong 08-06-2020 ... ...
Secretaris


Yvonne Hendriks 20-01-2006 08-06-2006 5 maanden
Karin Slettenhaar 08-06-2006 30-09-2007 1 jaar en 3 maanden
Esther van der Zwalm 01-10-2007 27-09-2011 4 jaar
Suzanne Verzijden 27-09-2011 23-09-2015 4 jaar
Jacqueline van Winsen 23-09-2015 22-09-2016 1 jaar
Tom van Poecke 22-09-2016 30-01-2019 2 jaar en 4 maanden
Albert Goense 30-01-2019 07-06-2022 3 jaar en 4 maanden 
Edith Schut 07-06-2022 ... ...

Bestuurslid


Shirin Slabbers 20-01-2006 30-09-2007 1 jaar en 8 maanden
Peter-Paul Bijlstra 08-06-2006 01-06-2009 3 jaar
Karin Vergouwen 08-06-2006 29-11-2006 3 maanden
Frank Ooms 30-09-2007 01-06-2009 1 jaar en 8 maanden
Eugene van Westing 31-10-2010 15-03-2012 1 jaar en 4 maanden
Daniëlle van der Hek 27-09-2011 08-10-2014 3 jaar
Nardy Jonkers 16-02-2013 08-09-2015 2 jaar en 6 maanden
Bas Hengeveld 16-02-2013 22-09-2016 3 jaar en 7 maanden
Thomas van Meerten 27-09-2013 01-07-2015 1 jaar 8 maanden
Michiel Rap 23-09-2015 05-11-2018 3 jaar en 1 maand
Remco Landman 22-09-2016 05-11-2018 2 jaar en 1 maand
Hans Oeij 22-09-2016 29-05-2018 1 jaar en 8 maanden
Rob van Stigt 22-09-2016 05-11-2018 2 jaar en 1 maand
Maartje Bedaux 30-01-2019 08-06-2020 1 jaar en 4 maanden
Friso Sybrandy 30-01-2019 07-06-2022 3 jaar en 4 maanden
Sanne Stigter 27-05-2019 13-10-2020 1 jaar en 4 maanden
Jeroen de Jong 13-10-2020 20-02-2023 2 jaar en 4 maanden
Franca Hoff 07-06-2022 ... ...
Maartje Bedaux 07-06-2022 ... ...
Iwan van de Wijst 20-02-2023 ... ...