Jongste Jeugd

Jongste Jeugd

Ben jij graag buiten en lekker in beweging? Misschien is hockey dan wel iets voor jou! Bij HCY zijn ook jonge kinderen van harte welkom en kun je vanaf 6 jaar starten bij de jongste jeugd.

 


Bij de jongste jeugd is spelplezier het uitgangspunt. Teams worden niet gevormd om te winnen, maar we proberen een speler zo breed mogelijk op te leiden. Hierbij is elke week met plezier naar de training en wedstrijd gaan is het belangrijkste.

Wij bieden een veilige omgeving om spelenderwijs het hockeyspel te leren en de spanning van winnen en verliezen te ervaren. Zo ontdekken ze op jonge leeftijd hoe belangrijk samenwerken in een team is.


Lijnen binnen de jongste jeugd

Onder de jongste jeugd worden alle kinderen verstaan die tussen de 6 en 10 jaar oud zijn. De kinderen worden ingedeeld in verschillende lijnen gebaseerd op hun leeftijd.

De Coolkids zijn alle kinderen die op 1 oktober van het hockeyseizoen minimaal 6 jaar zijn, maar nog geen 7 jaar zijn. Zij starten het hockeyspel in drietallen en trainen 1 uur per week

De "Onder 8” kinderen zijn op 1 oktober van het hockeyseizoen minimaal 7 jaar, maar nog geen 8 jaar. Ook zij spelen in drietallen en trainen 1 uur per week.

De "Onder 9” kinderen zijn op 1 oktober van het hockeyseizoen minimaal 8 jaar, maar nog geen 9 jaar. Zij spelen in zestallen met een roulerende keeper op een kwart veld. Binnen de jongste jeugd hebben spelers nog geen vaste positie en leren zij alle posities in het veld kennen. Ook keepen hoort hierbij, iedere week is een andere speler aan de beurt om deze rol in te vullen. De "Onder 9” traint 1 uur per week.

De "Onder 10” kinderen zijn op 1 oktober van het hockeyseizoen minimaal 9 jaar, maar nog geen 10 jaar. Zij spelen in achttallen op een half veld. Ook bij "Onder 10” is de keeper een roulerende rol in het team. De trainingen voor deze groep zijn 2x per week 1 uur.


Indelingen

Bij aanvang van het nieuwe seizoen stromen in principe alle teams vanuit de Coolkids door als "Onder 8” team in de KNHB-competitie op zaterdag. Indien spelplezier in het gedrang lijkt te komen, bijvoorbeeld bij onvoldoende teambezetting of als de groepsdynamiek niet ideaal is gebleken, dan kunnen teams opnieuw ingedeeld worden.

Vanuit "Onder 8” naar "Onder 9” gebeurt in principe hetzelfde. Ook hier geldt dat als spelplezier in het gedrang lijkt te komen, er aanpassingen in de teamsamenstelling gedaan worden.

De overgang van "Onder 9” naar "Onder 10” leidt altijd tot een nieuwe teamindeling, doordat het aantal spelers op het veld verandert. De teams worden opnieuw ingedeeld op basis van informatie die door de lijn coördinator wordt opgehaald bij de coaches en trainers. Er wordt ingedeeld in teams waarbij spelbeleving centraal staat. Binnen de "Onder 10” willen we iedereen een kans geven om verder te groeien in het spelen van wedstrijden als een team. We verwachten dat kinderen van elkaar kunnen leren door samen wedstrijden te spelen. We zoeken naar balans in een team door een mix van kinderen op basis van techniek, spelen op posities en het samenspel. Op deze manier kunnen de kinderen elkaar motiveren en van elkaar leren.

De overgang van "Onder 10” naar "Onder 12” is de overstap naar de junioren. Hierbij vindt overleg plaats tussen de lijn coördinatoren van die twee lijnen. Hierop is het selectiebeleid van toepassing.

Alle teams binnen de jongste jeugd worden in een KNHB klasse ingedeeld voor de eerste periode door HCY, de volgende periodes worden teams heringedeeld door de KNHB aan de hand van de resultaten. Binnen de jongste jeugd worden geen standen bijgehouden, de wedstrijdresultaten worden alleen gebruikt voor herindeling van de verschillende poules door de KNHB.

Informatieset Jongste Jeugd seizoen 2023-2024

KNHB Welkom op het hockeyveld
Plezier en ontwikkeling voor jouw kind