Pinksterweekend JC1 in Parijs
Ju 1 Juni

Pinksterweekend JC1 in Parijs

   

"Je eerste vlinders vergeet je nooit”, wordt vaak gezegd. In dat geval zijn er afgelopen pinksterweekeinde weer heel wat herinneringen geboren.

Vrijdag 2 juni is de gehele selectie van JC1 als afsluiting van het seizoen naar Parijs vertrokken voor het internationale toernooi Challenge Verrier - Parijs.  Met een grote touringcar, gezamenlijk met een jongensteam van LOHC uit Oegstgeest en een meisjesteam van Athena uit Amsterdam vertrokken de mannen aan het einde van de dag vanaf HCY. Uitgezwaaid door een grote schare vertwijfelde ouders die zich konden opmaken voor een weekendje wennen aan het " empty nest  syndroom” kon het avontuur beginnen.

Op aanzet van chauffeur Jaap, die zich zou ontpoppen tot teammascotte, zat de sfeer er al  snel goed in. Dat werd uiteraard versterkt door een culinaire stop bij de bekende gele M.  Tegen middernacht bereikte we het hotel en kon het team  kennis maken met jongens en meisjes van Zoetermeer en van Oranje Rood die ook in het hotel verbleven.  Als begeleiding hebben we met het team afgesproken "What happens in Paris, stays in Paris”  dus laten we het erop houden dat het nog lang onrustig bleef.

Zaterdag mocht het team aantreden voor de eerste wedstrijden van steeds 20 minuten. Ze begonnen tegen een aantal Franse ploegen. Wedstrijdverslag: de jongens waren nog niet klaar voor de Franse hockeyteams, de Franse rauwdouwers,  de Franse… uuh. Tja, hoe moet je dat Franse hockey omschrijven? Feitelijk stellen ze een rugbyteam op, uitgerust met hockeysticks. De bal wordt over twee lijnen gescoopt en 10 man rent er onder een luide cri de guerre achteraan, iedereen onder het kunstgras schoffelend die in de weg durft te staan. 15 knaapjes, opgevoed in het keurige Ypenburg-reservaat riepen luidkeels "scheids, meneer, dat mag toch niet?” maar de arbitrage (niet voor niets een Frans leenwoord) had weinig op met hun protesten. "Itsuh zie Internaationall ruules Paysans”, en voor ze er erg in hadden mocht het team doorrrr naar de B-poule.

 

Het verlies werd al snel verdrongen met een ontspannen potje voetbal met de dames van Athena en dat was het begin van een innige vrijage die het hele weekend heeft aangehouden. De bus tour met chauffeur Jaap door Parijs, het fotomoment onder de Eifeltoren, de boottocht die we met de teams over de Seine gemaakt hebben. Het zal lekker aan de romantiek hebben bijgedragen. 

[Voor ons als begeleiding is het een waar feest geweest om met deze prachtige mannen op pad te mogen zijn. Om te zien hoe deze jongens frank en vrij in het leven staan en wij hen kunnen laten genieten.  Dat er terwijl wij met hen over de Pont Neuf wandelden op exact hetzelfde moment op nog geen 400 km afstand op net zo’n brug in Londen een aanval werd gedaan op deze vrijheden maakt  onze ervaring alleen maar meer waardevol.]

Terug in het hotel koste het ons enige moeite om iedereen in zijn, of in ieder geval in ’n kamer te krijgen en aan de kleine oogjes bij het ontbijt af te lezen hebben niet alle jongens een even goede nachtrust gehad, maar de stemming zat er wel al snel weer in. Vandaag gingen ze voor de winst. Nieuwe doelstelling: winnaar van poule B.  Onder luidkeelse aanmoediging van de cheerleaders van Athena sleepten de jongens het ene na het andere punt binnen dus dag 2 van het toernooi was een sportief succes.

’s Avonds zijn de jongens pas echt mannen geworden. Wat begon met een ontspannen potje voetbal tegen "de Fransen” ontaarde in een ware veldslag want tja, de Fransen  voetballen zoals ze hockeyen. Wilt u zich een voorstelling maken? Denk aan de film Braveheart en u heeft een idee. Volgens ons was het voor de meeste Ypenburg jongens het meest dichtbij dat ze ooit bij een vechtpartij betrokken zijn geweest. Ze hebben geincasseerd en uitgedeeld, angst overwonnen, grote jongens aangevallen, elkaar als team geholpen. Bont en blauw verlieten ze uiteindelijk het veld, maar oh oh wat waren ze trots (wij stellen aan de TC van HCY voor dat voortaan elk seizoen wordt begonnen met een rugbywedstrijd om de weerbaarheid te verhogen).

Het vers opgedane zelfvertrouwen kon meteen worden ingezet om tijdens het aansluitende discofeest de dames van Athena verder het hof te maken. Het werd een prachtige lome zomernacht.

Een hele korte nacht want …. half 7 ontbijt – 7 uur met ingepakte tas bij de bus en 8 uur de eerste wedstrijd. Het laat zich raden dat JC1 deze planning maar net aan heeft gehaald. Het veegteam is daarna nog alle hotelkamers afgegaan voor een controle ronde met als resultaat een doos vol vergeten voorwerpen. Badslippers, onderbroeken, sokken.. een bonte verzameling van in de haast achtergelaten spullen.

De wedstrijden verliepen ook op dag 3 voorspoedig. Het Franse team waarvan eerst nog werd verloren vormde voor de Ypenburg Lions met hun nieuw verworven rugby ervaring geen enkel probleem meer. Met trots kunnen wij melden dat JC1 uiteindelijk de winnaar van poule B is geworden.

De thuisreis verliep voorspoedig. Enkele jongens hebben de slaap goed ingehaald, andere hebben hun tijd goed gebruikt om adressen uit te wisselen met hun Amsterdamse vriendinnen.  Rond middernacht konden wij bij HCY de ouders herenigen met hun zonen en in een enkel geval voorstellen aan hun schoondochter.

Wij kijken terug op een prachtig weekend. Bas, Ties, Bjorn, Toine, Marijn, Kyan, Niels, Jesse, Coen, Joep, Jesper, Berend, Robin, Julius, Jasper, jullie zijn geweldig!

 


Judy, Hans, Sandra & Patrick